جراحی پیوند استخوان برای دکتر حسین برجیان

جراحی پیوند استخوان برای کاشت ایمپلنت

پیوند استخوان چیست؟

پیوند استخوان فک عملی است که توسط جراح فک و دندان بر روی استخوان فک بیمار انجام میشود و هدف از انجام این عمل جراحی، ترمیم و بازسازی استخوان فک است. بیمارانی که نواقصی در استخوان فک آنها وجود دارد  و یا دچار تحلیل لثه میشوند تنها با انجام این جراحی است که میتوانند به ترمیم استخوان فک خود بپردازند و نواقص آن را برطرف کنند. معمولا برای انجام این جراحی از استخوان طبیعی و یا مواد معدنی که در آزمایشگاهها آماده شده است استفاده میکنند و اینگونه به ترمیم استخوان میپردازند. انجام عمل ایمپلنت به بعد از گذشت مدت زمان بهبودی این جراحی موکول میشود و تا زمانی که پیوند استخوان به طور کامل انجام نشود امکان کاشت ایمپلنت دندان وجود ندارد.

پیوند استخوان فک چگونه انجام میشود؟

ابتدا برای انجام این عمل جراحی لازم است که یک متخصص پریودنتال خوب را شناسایی کنید و برای حل مشکل خود به آن مراجعه کنید؛ برای آشنایی بیشتر با بیماریهای دهان و دندان مقاله درمان بیماری لثه پریودنتال را مطالعه نمایید. پزشک قبل از هرگونه اقدامی از استخوان فک با پرینتر سه بعدی دندانپزشکی دیجیتال یک اسکن داخل دهانی تهیه میکند تا بتواند به طور دقیق وضعیت استخوان فک و موقعیت دندانها و ریشه شما را بررسی کند.

پس از انجام بررسی های لازم و شرح مراحل درمانی برای بیمار، یک وقت برای انجام عمل جراحی تعیین می شود. زمانی که بیمار برای انجام جراحی مراجعه می کند  قبل از آنکه هرگونه عملی صورت بگیرد با استفاده از داروهای بیحسی موضعی ناحیه فک و صورت به طور کامل بی حس می شود تا بیمار چیزی از عمل جراحی متوجه نشود. برای دسترسی به ریشه دندان و استخوان فک نیاز است که بافت لثه شکاف داده شود و کنار کشیده شود که جراح این کار را با استفاده از ابزار مخصوص انجام می دهد.

زمانی که دسترسی به ریشه و استخوان امکان پذیر شد باید ریشه دندان کاملا تمیز شود تا بتوان با استفاده از موادی که برای پیوند استخوانی استفاده می شود نواقص و ضایعات ایجاد شده در استخوان فک را بازسازی کرد. اگر روی این مواد پیوندی بسته نشود ممکن است که استخوان فک رشد کند و به داخل آن ورود کند به همین دلیل برای جلوگیری از رشد استخوان درون این مواد از غشای سلولی برای پوشاندن روی این مواد استفاده میشود. بافت شکاف داده شده لثه را باید سر جای خود بر گرداند و از بخیه برای بستن آن استفاده کرد. اگر در هنگام انجام این جراحی اتفاقات ناخواسته به وجود نیاید ۱ ساعت زمان برای انجام آن پیش بینی می شود.

رابطه پیوند استخوان با ایمپلنت

ایمپلنت درون استخوان فک قرار میگیرد و برای آن که محکم و پایدار سر جای خود بماند لازم است که به میزان کافی استخوان فک مستحکم باشد و هنگامی که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکنید اگر تشخیص دندانپزشک بر این باشد که به میزان کافی استخوان مسحتکم و با کیفیت وجود ندارد، نیاز است که بررسی بیشتری انجام شود.

در صورتیکه دندان از دست رفته هنوز ریشه ای در فک داشته باشد لازم است که ابتدا درمان ریشه یا عصب کشی انجام شود. برای آن که عمل ایمپلنت با اطمینان بیشتری انجام شود تا شانس موفقیت بالاتری برای نگه داشتن ایمپلنت وجود داشته باشد از عمل جانبی پیوند استخوان برای حجیم شدن و ضخیم تر شدن استخوان فک استفاده می شود؛ آنگاه نگرانی برای انجام ایمپلنت وجود نخواهد داشت.

مواد مورد استفاده برای پیوند استخوان ایمپلنت

تحقیقات و مطالعات زیادی در زمینه پیوند استخوان و موادی که در آن مورد استفاده قرار میگیرد انجام شده است  زیرا نتیجه این جراحی بسیار حساس است. موادی که برای حفظ و باز سازی استخوان فک استفاده میشود معمولا از منابع مختلفی تامین میشود که تمامی آنها  مورد بررسی دقیق علمی قرار گرفته‌اند. منابعی که پایین تر ذکر شده است همگی در این جراحی مورد استفاده قرار میگیرند و  معمولا بدن با آنها سازگاری بالایی دارد و ایجاد مشکل نمیشود.

زنو گرافت

زنو گرافت یک روش بسیار مطمئن و مناسب برای پیوند استخوان است که در طی سالیان طولانی که مورد استفاده قرار میگیرد، هیچ گونه مشکلی خاصی برای بیماران به وجود نیاورده است و این به آن دلیل است که  زنو گرافت را  از منابع طبیعی استخوانی تامین می کنند. زنو گرافت مواد معدنی طبیعی هستند که در آزمایشگاه از استخوان گاو تهیه میشود و تا زمان استفاده به صورت فریز نگهداری میشود.

روش زنو گرافت مزیت‌ها و ضعف‌هایی برای درمان بیماران دارد. همانطور که گفته شد این مواد قبلا در آزمایشگاه‌‍ها به صورت استریل تهیه و نگهداری میشوند پس برای تامین مواد مورد استفاده در جراحی نیازی به عمل دیگری وجود ندارد. در این روش شانس انتقال بیماری بسیار پایین است و تنها ضعفی که در این روش وجود دارد آن است که برای ترمیم هایی با سطح وسیع غیر قابل استفاده هستند.

عوارض احتمالی پیوند استخوان

بعد از انجام پیوند استخوان فک، احتمال بروز عوارضی وجود دارد که بسیاری از آنها با انجام مراقبتهای خاصی که پزشک به شما آموزش میدهد قابل کنترل است. برای مطالعه بیتشتر درباره عوارض پیوند استخوان به همراه کاشت ایمپلنت دندان این مقاله را از دست ندهید.

ناحیه‌ای که جراحی صورت گرفته است کبود و متورم میشود همچنین ممکن است تا کمی پس از عمل جراحی شاهد خونریزی و درد باشید.
با اینکه شانس موفقیت در انجام این جراحی بسیار بالا میباشد اما در مواردی هم عدم موفقیت و پس زدن بدن مشاهده شده است.
حساسیت دندانها به گرما و سرما یکی از عوارضی است که میتواند بروز کند و تا مدتها بعد از بهبودی ادامه داشته باشد.
ریشه دندانها بسیار حساس هستند و ممکن است که دچار پوسیدگی دندانی شوند.
مزایای پیوند استخوان دندان

افرادی که می‌خواهند عمل پیوند استخوان در کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهند این سؤال را می‌پرسند که آیا عمل پیوند استخوان مزایایی به همراه دارد؟ از جمله مهم‌ترین مزایایی که این عمل با خود به همراه دارد محکم و پایدار کردن استخوان‌های فک است. وقتی عمل با موفقیت انجام شود، ایمپلنت دندان نیز بدون مشکلی در استخوان قرار خواهد گرفت.

وقتی استخوان فک شما قوی باشد و این عمل از طریق پیوند استخوان انجام شود، به این ترتیب مراحل ایمپلنت و بهبودی بعد از آن با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد. فرد با پیوند استخوان و بعد از آن با کمک کاشت دندان می‌تواند به صورت مادام‌العمر از دندانی دائمی برخوردار شود و مثل سایرین از خوردن غذا بدون نگرانی لذت ببرد.

بهبودی پیوند استخوان

بهبودی پیوند استخوان به دو قسمت تقسیم میشود که قسمت اول همان دوران نقاهت عمل جراحی است که فقط بعد از گذشت چند روز به اتمام میرسد. ۴۸ ساعت اولی جراحی ممکن است با درد زیادی همراه باشد اما بعد از آن به مرور درد کمتری احساس می شود. معمولا از بخیه ‌های جذبی برای جمع کردن بافت لثه انجام می شود اما اگر بخیه ها جذبی نباشد تا ۱۰ روز بعد باید آن را بکشید.

قسمت دوم بهبودی منتظر ماندن برای جوش خوردن استخوان پیوند خورده است و ممکن است تا ۹ ماه زمان برای بهبودی کامل نیاز باشد. مدت زمانی که برای جوش خوردن نیاز است به بنیه و سیستم فیزیکی فرد بستگی دارد. در طول دوران نقاهت برای بررسی نتیجه جراحی ممکن است تا چند بار به مراجعه به پزشک نیاز باشد.

دندانپزشک متخصص ایمپلنت با استفاده تکنولوژی دندانپزشکی دیجیتال و تهیه اسکن داخل دهانی با پرینتر سه بعدی دندانپزشکی دیجیتال، از وضعیت ریشه و پیوند استخوانی تصویری دیجیتالی تهیه می کند و اقدامات مورد نظر را انجام می دهد.

ایمپلنت دندان چه زمانی انجام میشود؟

ایمپلنت دندان زمانی انجام میشود که جراحی پیوند استخوان با موفقیت انجام شده باشد و معمولا باید بین ۶ الی ۹ ماه از انجام آن گذشته باشد. قبل از کاشت ایمپلنت حتما نتیجه پیوند استخوان مورد بررسی قرار میگیرد و در صورتی که پیوند استخوان بدون هیچ مشکلی صورت گرفته باشد میتوان برای کاشت ایمپلنت دندان اقدامات لازم را انجام دهد. اگر به فکر ایمپلنت دندان خود هستید، باید برای انتخاب بهترین متخصص ایمپلنت دیجیتال قدری وسواس به خرج بدهید تا نتیجه دلخواه خود را بگیرید

مراقبتهای پس از پیوند استخوان

این عمل جراحی به مراقبتهای خاصی نیاز دارد و سعی کنید به همگی آنها عمل کنید تا نتیجه مطلوب از انجام آن کسب شود. هر گونه نوشیدنی داغ و غذای سفت مخصوصا در ۲۴ ساعت اول عمل ممنوع میباشد پس سعی کنید از نوشیدنیهای سرد، طبیعی، بدون افزودنی و غذاهای لطیف و سرد استفاده کنید.

عامل اصلی اجتماع باکتری در محل جراحی استفاده از هر گونه دخانیات به خصوص سیگار است. از اجتماع باکتری و ایجاد عفونت و حفظ سلامت جراحی انجام شده حداقل به مدت ۲ هفته از سیگار و دخانیات استفاده نکنید.

اگر بر روی قسمت جراحی شده فشاری وارد شود ممکن است موجب جا به جایی استخوان و موادی پیوندی شود برای جلوگیری از بروز این مشکل سعی کنید از سرفه کردن شدید، عطسه شدید، وارد کردن فشار بر محل جراحی بپرهیزید.

آنچه باید در مورد پیوند استخوان بدانید این است که این عمل جراحی برای افزایش حجم و ارتفاع استخوان فک بیمارانی است که در اثر عوامل مختلف دچار تحلیل لثه شده‌اند و قصد استفاده از ایمپلنت دندان را دارند اما توجه کنید که تمام کسانی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند نیازی به این عمل ندارند.

استخوانی که برای پیوند مورد استفاده قرار میگیرد از منابع مختلف که میتواند منابع حیوانی، انسانی و مواد سنتزی ساخته شده باشد. بهبودی و پیوند استخوان به عوامل مختلفی مثل محل ترمیم، میزان و سطحی که ترمیم میشود، میزان و نوع استخوانی که مورد استفاده قرار میگیرد و رعایت توصیه‌های پزشک برای بهبودی بسیار تاثیر گذار خواهند بود. اگر به پیوند استخوان برای ایمپلنت نیاز دارید بهتر است به پزشک متخصصی مراجعه کنید که هم تخصص در عمل پیوند استخوان برای ایمپلنت و هم تخصص در عمل ایمپلنت داشته باشد تا زیر نظر یک پزشک مراحل درمانی شما انجام شود.

توصیه ما برای کسانی که دندانهای خود را از دست میدهند جایگزین کردن هرچه سریعتر آنها است زیرا با گذشت زمان احتمال از بین رفتن استخوان فک و انجام هزینه بیشر برای کاشت دندان وجود دارد.

روش‌های انجام پیوند استخوان

دو روش برای پیوند استخوان در ایمپلنت وجود دارد. یکی از آن‌ها با عنوان لیفت سینوس شناخته می‌شود و دیگری نیز افزایش ریج نام دارد. باید بدانید که ایمپلنت در استخوان فک قرار می‌گیرد.

برای اینکه این عمل با موفقیت انجام شود باید استخوان کافی در فک بیمار وجود داشته باشد. اگر جراح متوجه عدم کافی بودن استخوان در فک شود از عمل لیفت سینوس استفاده می‌کند.

لیفت سینوس برای فک بالا و به صورت داخل دهانی انجام می‌شود. جراح با بی‌حسی و بدون درد، غشای سینوس را کنار می‌زند و پودر استخوان را در داخل آن قرار می‌دهد و بعد محل برش خورده را بخیه می‌زند.

اگر شرایط فرد مناسب باشد در همان روزی که این عمل انجام می‌شود می‌توان ایمپلنت را در فک بیمار قرار داد. البته دندان‌پزشک بعد از بررسی تحلیل استخوان این تصمیم را می‌گیرد. اگر شرایط مساعد نبود بیمار باید شش ماه بعد نسبت به کاشت ایمپلنت دندان اقدام کند.

عمل دیگری که برای پیوند استخوان صورت می‌گیرد افزایش ریج است. وقتی که برجستگی‌های فک بیمار نازک می‌شوند و نمی‌توان ایمپلنت را در آن قرار داد از این روش استفاده می‌شود. در جراحی ریج برجستگی استخوان فک با استفاده از یک روش مکانیکی بیشتر می‌شود. این عمل باید چند ماه قبل از ایمپلنت انجام شود.

عوامل موثر بر هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت

پیوند استخوان یک عمل جراحی مهم محسوب می‌شود که عوامل مهمی در قیمت این عمل تأثیر می‌گذارند. مهم‌ترین این عوامل به شرح زیر هستند:

بیماری‌های دهان و دندان: اگر فردی با داشتن بیماری‌های دهان و دندان بخواهد که پیوند استخوان انجام دهد، ضمن پیوند باید درمان‌ها و داروهایی که پزشک تجویز می‌کند را مصرف کند. این مهم هزینه‌های پیوند استخوان در کاشت ایمپلنت دندان را افزایش می‌دهد.
عکس‌برداری: قبل و بعد از عمل جراحی بیمار باید چند بار عکس‌های مختلفی از دهانش و ناحیه جراحی شده را تهیه کند. اگر پزشک عکس‌های بسیار تخصصی را بخواهد این موضوع باعث افزایش قیمت پیوند استخوان برای ایمپلنت می‌شود.
دستمزد جراح دندان‌پزشک: برخی از دندان‌پزشکان با توجه به مهارت‌های بالا و ابزارهای بسیار به روزی که دارند دستمزد بیشتری را از بیمار می‌گیرند. هزینه جراحی‌هایی که این متخصصان انجام می‌دهند نیز بیشتر خواهد بود.
مواد مورد استفاده: یکی از فاکتورهای مهمی که روی افزایش قیمت عمل پیوند استخوان تأثیر می‌گذارد، استفاده از مواد مناسب است. برندهای مختلفی توسط دندان‌پزشکان مورد استفاده قرار می‌گیرند. شاید استفاده از برندهای ارزان‌تر به صرفه‌تر به نظر برسد، اما باید بدانید که بهترین متخصصان همواره بهترین مواد را از بهترین برندها برای پیوند استخوان در نظر می‌گیرند.
پس زدن پیوند استخوان: گاهی اوقات ضمن موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی، بعد از مدتی بدن بیمار، پیوند را پس می‌زند. در این شرایط باید از استخوان فرد دیگری برای پیوند استفاده کرد. این مهم هزینه‌های پیوند را به دلیل انجام آزمایش‌های مختلف، افزایش می‌دهد.
داشتن بیماری‌های خاص: افرادی که بیماری‌های خاصی دارند و دارو مصرف می‌کنند، باید آزمایش‌های بیشتری را قبل از عمل‌های پیوند استخوان انجام دهند. آزمایش‌های مختلف، گرفتن عکس‌های گوناگون و مصرف داروهایی که جراح دندان‌پزشک تجویز می‌کند روی قیمت تمام شده پیوند استخوان تأثیر می‌گذارد.

پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد؟

افراد بسیاری هستند که در مورد درد پیوند استخوان در کاشت ایمپلنت دندان نگرانی‌های زیادی دارند و فکر می‌کنند که این عمل از درد وحشتناکی برخوردار است. همین تصور آن‌ها را مردد می‌کند که آیا پیوند استخوان را انجام دهند یا بهتر است که از انجام این عمل خودداری کنند.

باید بدانید که در مرحله انجام عمل، دردی را حس نخواهید کرد چون دندان‌پزشک از بی‌حسی استفاده می‌کند. درد بعد از آن نیز با مصرف مسکن‌هایی که جراح تجویز می‌کند کاملا کنترل خواهد شد. توجه کنید افرادی که تجربه دندان کشیدن و پیوند استخوان را داشتند بیان کرده‌اند که درد ناشی از دندان کشیدن از پیوند استخوان بیشتر است. پس نیازی نیست که در مورد این موضوع این‌قدر نگرانی داشته باشید، با انتخاب یک دندان‌پزشک حرفه‌ای با آرامش خاطر این عمل را انجام دهید.

هر انسانی در طول زندگی خود دچار پوسیدگی دندان میشود و تعدادی  از دندان‌های خود را از دست میدهد اما زمانی که دندان یا دندانها از بین میروند بر عوامل مختلف دیگری بسیار تاثیر گذار هستند و تنها ازبین رفتن دندان آخر ماجرا نیست. زمانی که دندان از بین میرود نه تنها بر شکل ظاهری و لبخند فرد تاثیر گذار است بلکه بر روابط اجتماعی و سلامت جسمی هم تاثیر گذار خواهد بود.

یکی از مهمترین مشکلاتی که میتواند بر سلامت جسمی انسان وارد کند از بین رفتن استخوان فک است یعنی تا زمانی که دندان در استخوان فک قرار دارد مشکلی برای آن پیش نمی آید اما با از بین رفتن دندان و خالی ماندن جای آن در لثه شاهد کوتاه شدن و از بین رفتن استخوان فک در آن ناحیه میشویم که در اصطلاح به این عمل تحلیل لثه گفته میشود و دلیل عمده آن هم خالی ماندن جای دندان است. بهترین کار این است که با خالی شدن جای دندان سریعا به فکر جایگزین کردن آن بود.

این مطلب را به اشتراک بگذارید
کلینیک24
کلینیک24
مقالات: 113

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید? چت در واتساپ